parcham سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/08/06 - 08:44
  • - تعداد بازدید: 70
  • - زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Z9ak

تغذیه مناسب در فصل سرد و نقش آن در سلامت بدن

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، گفت:با شروع فصل‌های سرد سال و کاهش دمای هوا، بدن انسان برای حفظ گرمای درونی و تقویت سیستم ایمنی به انرژی و مواد مغذی بیشتری نیاز دارد.

نسرین علیزاده در گفت و گو با وبدا؛ افزود: تغییرات آب‌وهوایی می‌تواند بر اشتها، سوخت‌وساز و حتی میزان دریافت ویتامین‌ها و املاح تأثیر بگذارد، از این‌رو رعایت اصول تغذیه صحیح نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی، پیشگیری از سرماخوردگی و افزایش توان مقابله بدن با عفونت‌ها دارد.

 

 اصول کلی تغذیه در فصل سرد

علیزاده اظهار کرد: افزایش مصرف غذاهای گرم و مقوی در این ایام ضروری است. غذاهایی مانند سوپ، آش، حلیم، عدسی، لوبیاپلو، خوراک‌ها و خورش‌های حاوی حبوبات و سبزیجات ریشه‌ای مانند هویج، شلغم، سیب‌زمینی و چغندر به تأمین انرژی و حفظ گرمای بدن کمک می‌کنند.

 

وی ادامه داد: دریافت کافی پروتئین از منابعی مانند تخم‌مرغ، مرغ، ماهی، حبوبات و لبنیات کم‌چرب برای حفظ توده عضلانی و تقویت ایمنی ضروری است.

 

مدیرگروه بهبود تغذیه تأکید کرد: در فصل سرد تمایل به مصرف میوه‌ها کاهش می‌یابد، اما ویتامین C موجود در پرتقال، نارنگی، کیوی، کلم بروکلی و فلفل دلمه‌ای برای پیشگیری از سرماخوردگی بسیار مفید است.

 

 علیزاده خاطرنشان کرد: با وجود نیاز بیشتر بدن به انرژی در فصل سرد، نباید در مصرف چربی‌های اشباع مانند کره و خامه یا شیرینی‌های پرکالری زیاده‌روی کرد. بهتر است از مغزها، روغن زیتون و کنجد استفاده شود.

 

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کودکان

وی درباره تغذیه کودکان در فصل سرد گفت: مصرف صبحانه گرم مانند فرنی، حریره بادام، تخم‌مرغ یا شیر با عسل برای کودکان بسیار مفید است.

 

وی با بیان اینکه میوه‌های فصلی به‌ویژه مرکبات، کیوی و سیب باید در برنامه روزانه کودکان گنجانده شود، گفت: میان‌وعده‌های سالم مانند مغزها، کشمش، خرما و بیسکویت سبوس‌دار برای رشد و تقویت ایمنی کودکان توصیه می‌شود.

 

وی یادآور شد: مصرف فست‌فودها و نوشیدنی‌های صنعتی باید محدود شود تا ایمنی بدن کاهش نیابد.

 

توصیه برای بزرگسالان

علیزاده با بیان اینکه بزرگسالان باید وعده‌های غذایی متعادل شامل ترکیب مناسب کربوهیدرات، پروتئین و سبزیجات مصرف کنند گفت: با توجه به کاهش تحرک در فصل سرد، کنترل وزن اهمیت دارد.

 

وی ادامه داد: مصرف لبنیات غنی‌شده با ویتامین D، ماهی و زرده تخم‌مرغ برای جبران کمبود نور آفتاب ضروری است و نباید نوشیدن آب کافی را فراموش کنند، حتی اگر احساس تشنگی نداشته باشند.

 

تغذیه سالمندان در فصل سرد

مدیرگروه بهبود تغذیه در ادامه گفت: سالمندان نیاز به انرژی کمتری دارند، اما به ویتامین‌ها و مواد معدنی بیشتری احتیاج دارند.غذاهای نرم، گرم و زود‌هضم مانند سوپ جو، عدسی، خوراک سبزیجات و پوره سیب‌زمینی برای آنان مناسب‌تر است.

 

علیزاده افزود: به‌دلیل احتمال کاهش حس تشنگی، سالمندان باید به‌طور منظم مایعات گرم مصرف کنند و از منابع کلسیم، ویتامین D و B12 برای پیشگیری از پوکی استخوان و ضعف عمومی استفاده نمایند.

 

نقش تغذیه در مقاومت بدن

وی خاطرنشان کرد: رژیم غذایی متعادل که حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها (ویتامین‌های A، C و E)، مواد معدنی مانند روی، آهن و سلنیوم و همچنین فیبر باشد، موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی، کنترل التهاب و جلوگیری از بیماری‌های فصلی می‌شود.

 

وی تأکید کرد: مصرف غذاهای خانگی تازه‌پخت، سبزی‌های تازه و میوه‌های رنگی از مهم‌ترین عوامل تقویت سلامت بدن در فصل سرد است.

 

علیزاده گفت: با رعایت اصول تغذیه مناسب در روزهای سرد، می‌توان از خستگی، ضعف سیستم ایمنی و افزایش وزن جلوگیری کرد. تغذیه سالم نه تنها به بدن گرما و انرژی می‌بخشد، بلکه در سلامت روان و نشاط روزانه نیز تأثیر چشمگیری دارد. 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 58035
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید